[GP]  Vonatozásaim - 14 / 2006.05.09. kedd
 Bp.Keleti - Rákoscsaba - Bp.Keleti
>> > (!) < <<     GP   Vonatozásaim   XX.század   2001   2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016 

(map) Helybenjárás korán reggel


A helybenjárás sorozat eddigi epizódjai
2005
Vonattal a vasútmodell kiállításra
Karácsony előtt
2006
Vonattal Ferihegyre
Kicsi pont a kicsi i-re
Elvira pennétől Budafok-Belvárosig
Helybenjárás korán reggel
(bksz)
Az áthúzott ár és a két színnel is felírt 4.500 Ft ellenére 4.950 forintot fizettem ezért a szelvényért.

Amióta létezik a BKSZ bérlet, viszonylag sokszor vonatozgatok Budapesten belül. Ezeket a vonatozásokat sorolom a helybenjárás sorozatba. Nem mondom, hogy ezek a vonatozások álmaim netovábbjai, de most ezek a lehetőségek, másrészt Budapestnek számtalan vasúti érdekessége van.

Bp.Keleti

Kivételesen korán indulok útnak, hat óra felé jár az óra. A pályaudvar előtti aluljáró néptelen, csak egy-két hajléktalan ténfereg, meg oldalt állnak sorban néhányan a WC-ből kialakított trafik előtt, gondolom cigarettáért és/vagy ampulláért.

Öt pénztár dolgozik, csak azoknál kell sorban állni, ahol kunsztosabb helyjegyet kérnek vagy számlát íratnak. A pénztárak előtt már két kéregető is dolgozik.

A csarnokban is csend van, már amennyire csend lehet egy forgalmas pályaudvaron. Mert jönnek-mennek a vonatok, dolgozik a hangosbemondó, csak az emberi zsivaj hiányzik a hangkavalkádból. Éppen egy szerelvénnyi utas, több száz ember halad el mellettem, de szó alig esik, mindenki csendben halad napi feladatai felé. És nincsenek induló vonataikra váró, csevegő utasok, még az ivóhelyek sem indultak be.

Sorra érkeznek a bejáróvonatok, mellettem éppen egy hétkocsis Bhv classic szerelvény érkezik. Jó sokan vannak rajta, de nem mondanám zsúfoltnak. Egy újabb csendes ember hullám igyekszik a kijárat felé.

Bp.Keleti - Rákoscsaba

A 6:25-kor Hatvan felé induló 3030 az. személyvonat ma így állt össze: 1143 303-4, 6 * Bhv classic, BDbt. Egyedül ülök a második kocsi első felében. A vonatban kellemes a hőmérséklet, kicsit langyosak a fűtőtestek, enyhe gyümölcspálinka illat kering a levegőben.

Kőbánya-felsőn vagy húszan felszállnak a vonatra és Rákoson is még ugyanannyian. Rákos állomáson egymást váltják a bejáróvonatok. Kicsit lassítva érkeztünk a bejárathoz, hogy el tudjon menni befelé tartó vonat és kisvártatva már érkezik is a következő a szomszéd vágányra, miközben a mi vonatunkra felszállnak a rákosi utasok.

Meglepődtem, hogy Rákosligeten is kb. tizen felszállnak, bár itt már két-három is leszálló is van. Rákoscsaba újtelepen is vannak felszállók. Már öten voltunk a félkocsiban, amikor Rákoscsabán leszállni készülök.

Rákoscsaba

A hajdani állomás ma már csak megállóhely. A szép kis állomásépületnek látszólag nincs már vasúti funkciója, a tőle nem messze álló raktárépület előtt sincs már vágány.

Rákoscsaba - Bp.Keleti

Hatvanból érkezik a 3069 sz. személyvonat: szürke BDt, 4 * Bhv classic, V43 1245. Jól elöl áll meg a meglepően rövid szerelvény, nem csak én loholok előre felé, hanem a mindennapi bejárók egy része is elszámította magát.

Minden ülőhely foglalt, tizenvalahányan állunk az ülések között az utolsó előtti kocsi második felében, a peronokon is sok az álló utas. Csend és nyugalom van a kocsiban, csak egy-két halk párbeszéd zajlik.

Rákoscsaba-Újtelepen és Rákosligeten is elég sokan szállnak fel, határozottan kezd zsufis lenni a helyzet, de szerencsére Rákososon már leszállnak néhányan.

A Keletiben leszállás után kicsit több a szó, mint a korábbi vonatok utasai között, de alapvetően csendben vonulunk a metró felé.

Bp.Keleti

Kifelé menet bekíváncsiskodok az ideiglenes váróterembe. Egy lány olvas a meglehetősen barátságtalan helyiség egyetlen ablaka alatt. Az ajtó mellett alszik a biztonsági őr, vele szemben egy rosszul öltözött idősebb nő húzza a lóbőrt.

Megvárom még a következő vonatot, amivel én is utaztam volna visszafelé, ha egy kicsit több izgalmat találok Rákoscsabán. Hét piroscsíkos Bhv kocsit húz egy 1143-as. Az 5027 sz. személyvonat Füzesabonyból indult és ezen is jó sokan utaztak. Az én vonatom közönsége meglehetősen kulturált volt, erről a vonatról is nagyjából hason formájú emberek szálltak le, ehhez képest meglepősen sok csikket és szotyola héjat söpörnek az egyik kocsi előteréből a sínek közé a fürgén dolgozó takarítók.

Egy kicsit még nézelődök a Keletiben, azután hazafelé indulok. Az egyik szomszéd utcában egy hajléktalan az üres üvegegeit rendezgeti. Igazán gusztusos látvány, feltétlenül meg kellene néznie mindenkinek, aki a visszaváltható palackok mellett töri a lándzsát !

 

      [GP] >> > (!) < <<