[GP]  Vonatozásaim - 1 / 2006.01.11. szerda
 Óbuda - Szemeretelep, Kőbánya-Kispest - Óbuda
>> > (!) <     GP   Vonatozásaim   XX.század   2001   2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016 

(map) Vonattal Ferihegyre

Időnként nagyívű elgondolásoktól hangos a média, miszerint gyorsvasúttal kellene összekötni a Ferihegyi repülőteret Budapest belvárosával. Nem tudom mennyire indokolt a vasúti összeköttetés a reptér eddigi forgalma alapján. De évről évre több a légi utas, a fapadosok beindulása meg ugrásszerű növekedést indukált. És a reptér meg a Malév brit érdekkörbe kerülése további forgalom növekedést valószínűsít. Úgyhogy lehet, hogy előbb-utóbb reptéri gyorsvasút is lesz. De addig is, nézzük meg, hogyan lehet megközelíteni Ferihegyet vonattal most.

Óbuda - Bp.Nyugati

Most is a 16:19-essel indulok, mint Karácsony előtt, most is dupla Desiro, a 4-es és a 12-es. Az ülőhelyek nagyobb része foglalt, az utasok többségét diáknak nézem. Kellemes útitársak, kulturált körülmények.

Bp.Nyugati - Szemeretelep

16:40 után érkezünk a Nyugatiba, pici nézelődés után megnézem a táblát. 16:48-kor indul a monori személy, a következő vonat 17:18-kor lenne. Nincs kedvem a barátságtalan hideghez, sietek a pályaudvar másik oldalára a 18. (vagy talán a 20.) vágányhoz. A tervezett indulás előtt egy-két perccel lépek fel a vonatra. A 2636 sz. vonat klasszikus Bhv inga, öt vagy hat kocsi meg a vezérlő a végén. Az utolsó kocsiba lépek fel, vannak még szabad négyesek. Letelepszek és várom az indulást. De az ablakon kinézve egy rájövök, hogy kár volt sietni, mert valamelyik bentebbi vágányról éppen most indult egy posta inga, ez valószínűleg a 16:43- ceglédi személy lehetett. Ezután még megvártunk egy posta inga érkezését a szomszéd vágányra és már indultunk is. Az órám 16:54-et mutatott.

17:15-kor szállok le a ferihegyi repülőtérhez legközelebb eső vasúti megállóban, Szemeretelepen. Kb. húsz leszálló lehetett. Szemeretelep volt felvételi épületében ma egy ivó várja vendégeit, de én most inkább a buszmegállóba megyek. Harmadmagammal várjuk a repülőtér felé tartó buszt.

Ferihegy 2

Eredetileg az egyes terminált akartam megnézni, de 17:23-kor a Ferihegy 2-re közlekedő BKV reptér busz érkezik, leánykori nevén piros 93-as. Elég sokan vagyunk, a többség Vecsésig jön, a kevés továbbutazó nagy részét reptéri dolgozónak nézem, alig egy-két csomagos ember tűnik légi utasnak. 14 perc volt a busz út Szemereteleptől Ferihegy 2-re.

Körbe sétálom a 2A és a 2B érkezési és indulási szintjeit. A 2A érkezési szintjén egy csomó reptéri minibusz várakozik, a sofőrök az érkezési csarnokban várják az utasaikat. Nincs tömeg sem itt, sem a 2B-én, csak a 2B beszállás előtti biztonsági ellenőrzésnél alakult ki hosszú sor.

Miközben a BKV buszt várom, azon töprengek, vajon kiket akarnának elszállítani egy téli szerda estén a 20 percenként induló reptéri gyorsvasúttal.

A busz utasait most is jórészt reptéri dolgozónak nézem, de vannak néhányan poggyászcímkés csomagokkal. A busz kb. tíz percenként közlekedik, most bőven elégnek tűnik a felkínált kapacitás. A BKV buszokon egyébként csak kispénzű légiutasokat, hátizsákos fiatalokat szoktam látni a reptérre buszozva.

Ferihegy 1

Kíváncsi voltam, milyen lett a felújított Ferihegy 1 terminál. Nos nagyjából ugyanolyan, mint régen volt, amikor még nem volt második terminál. Egyedül a check-in zóna alakult át, de szerintem nem előnyére. Már amikor első légi utamra indultam innen, egy hosszú sort alkottak a beszállító pultok. Ma rövidebbnek tűnik az indulási csarnok, ezt kompenzálandó mindkét oldalra beszállító pultokat építettek. Ettől viszont még a ma esti gyér forgalom mellett is szűkösnek tűnt a tér.

Az utastájékoztató táblákon csak egy-két járat van kiírva, ehhez képest meglepően sok ember várakozik. Az utazó közönség összetétele homogénebb, mint a kettes terminálon, alig látni laptopot.

Rövid körséta után vissza a buszmegállóba. Előttem a négysávos út, mögötte meg a vasút. Úgyhogy szerintem ide csak két peron kéne, itt is megállnának a személyvonatok és már meg is lenne oldva Ferihegy 1 vasúti összeköttetése.

Miközben ezen töprengek, Volán busz áll meg a megállóban. Eszembe jut, hogy a BKSZ bérletem erre is jó, úgyhogy felszállok a Kőbánya-Kispest végállomás felé tartó sárga buszra. A csuklós Ikaruszon nyolcadmagammal robogunk a gyorsforgalmi úton Kőbánya-Kispestig. Ezer éve nem utaztam Volán buszon, lám mire jó a BKSZ bérlet.

Kőbánya-Kispest

A gyors és viszonylag kényelmes Volán buszozás után Kőbánya-Kispesten azon töprengek, hogy megvárjam-e a jóval később induló vonatot vagy inkább a gyorsabb metrót válasszam. Tipródás közben egy ismerős arc bukkan elő a tömegből, régi barát, vasutas és vasútmániás egy személyben. Pár szó után beállunk egy fröccsre az egyik szeszkimérés elé. A jórészt a vasútról folyó izgalmas csevely mellett repül az idő. Nagyokat nevetgélünk és miután elváltunk jutott eszembe, hogy pont itt láttam a sok vidám csövest Karácsony előtt. Nem tudom miből csinálják az itt kimért bort, de hogy jókedvet gerjeszt, az bizonyos.

Kőbánya-Kispest - Bp.Nyugati

Az utastájékoztató táblán 19:35-re van kiírva a 2511 sz. Szolnok - Bp.Nyugati személyvonat. 19:33 körül három fénypont tűnik fel Lőrinc felöl. Éppen a MÁV pontosságát dicsőítő triádákat fogalmazok, amikor a fénypontok a bejárati váltókhoz érnek és egy másik vágány felé veszik az irányt. Egy szóló V43-as volt.

Az 2511-es 10 perc késéssel érkezik, posta inga: BDt 412, 6 * Bhv, V43 2236. Viszonyok kellemesek, utas kevéske. A Nyugati vágányok alatti aluljárójában viszont sűrű az esti kosz a bezárt bazárok előtt.

Bp.Nyugati - Óbuda

A 2038-as dupla német akvárium 20:15-kor indul Esztergom felé. A hátsó egység a 6342 003. Hátsó ajtajánál három vasutas áll, alattuk látványosan gyűlik a szotyola héj. Elöl a 6342 007. A kettőből az egyik ajtó nem működik, az egyik ablakon csúnya, kör alakú törés. Minden négyesben ülnek egyen-ketten. Én az első osztály előtti egyrészes székbe ülök le és azon csodálkozom, hogy a Desirokat egyes vasutakon IC vonatként közlekedtetik. Merthogy az ülések szerintem meglehetősen kényelmetlenek és ráadásul a szemközt ülő is igen közel van. Amúgy a Desiro kívül-belül nagyon tetszetős és most az utazóközönség is kompatíbilis a jármű színvonalával, simán jó lenne Ferihegyen is.

 

      [GP] >> > (!) <