Vonatozásaim 2008
>> > ⇑ < <<   XX.század 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
    3.epizód: a feleségem vonatozása a tavaszi Alföldön
A feleségem vonatozása a tavaszi Alföldön

Mézes csábító szavakkal rávettem a feleségemet, hogy vonattal utazzunk Debrecenbe. Szépeket meséltem az IC-ék gyorsaságáról és kényelméről. És mindezt azért tettem, hogy én is vonatozhassak egyet, bár én kissé tekervényesebb úton terveztem megtenni a Budapest-Debrecen-Budapest távot.

Törekvéseim célba értek, az asszony vonatra szállt. És bár én kevés utast vizionáltam a négyes ünnep második napjára, az IC telve volt péntek délelőtt. Ez még önmagában nem lett volna baj, ám a sors szeszélye egy terebélyes, sok csomaggal utazó asszonyságot rendelt a feleségemével szomszédos ülésre. Az asszonyság félig átfolyt a feleségem székére, a földön lévő csomagjai tovább fokozták a kényelmetlenséget. De Szolnok táján szerencsére volt egy kis átrendeződés és a feleségem átült egy felszabadult helyre, ahol már kényelmesen tudott utazni. Apró kellemetlenség, nem tehet róla a MÁV-START.

Másnap délután visszafelé indultunk, a felségem toronyiránt Budapestre, én némi kerülővel Tiszalökön át. Az én vonatom három perccel korábban indult, és már az első megálló, Tócóvölgy előtt csörgött a telefonom. A feleségem kérdezte, hogy hol van a 22-es kocsi. Ott van az rögtön a 21-es mellett, erősködtem. De persze nem volt ott. Nem tudom, hogy miért nem volt 22-es kocsi, ám nyilván nyomós oka volt a MÁV-START-nak, hogy így közlekedtette aznap a Kamilla IC-ét. De végül a feleségem talált üres helyet, ahová leülhetett, igaz csak rövid időre.

Mindez apró múló kellemetlenség, ha nincsenek sokan. De a négynapos ünnep harmadik napjának délutánján sok embernek támadt kedve Budapestre vonattal utazni. Így azután a feleségem lassan ülőhely nélkül maradt, a több az utas, mint a szék játékban, lévén becsületesen átadta helyét azoknak, akik útközben szálltak fel. Végül az étkezőkocsiban talált kevéssé kényelmes nyugalomra, ahol a személyzet a végállomásig üldögélni hagyta egy üdítő mellett, pedig a kifüggesztett tájékoztatás szerint egy utas csak 50 percig jogosult az étkezőkocsiban tartózkodni.

Volt persze jegyvizsgálat is. A kalauz egy 130 forintról szóló papírt adott át, a helyfoglalás árának visszatérítéseként. A pótjegy teljes ára nem jár vissza, mert a MÁV-START szerint a komfort különbözet megvolt, csak a helyfoglalás hibádzott. Voltak álló utasok is, kíváncsi lettem volna az ő véleményükre is a komfort különbözet tekintetében, vajon fizettek-e volna ezért a komfort fokozatért, hogy egy IC kocsiban állhattak ? De nincs mit a MÁV-START szemére hányni, ők minden megtettek, ami tőlük telik.

A vonatozás a tavaszi Alföldön nem jöhetett volna létre, ha autóval utazunk Debrecenbe. Ám a feleségemet igen nehezen fogom még egyszer rávenni arra, hogy vonattal utazzon, csak azért, hogy én hobbi vonatozhassak egyet. De szerencsére most még sikerült ...

 
 
Csatlakozások
2008
• Vonatozás a tavaszi Alföldön: első nap
• Vonatozás a tavaszi Alföldön: második nap
        [GP] >> > ⇑ < <<