[GP]  Vonatozásaim - 16 / 2006.05.15. hétfő
 Bp.Nyugati - Szolnok - Bp.Keleti
>> > (!) < <<     GP   Vonatozásaim   XX.század   2001   2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016 

(map) Szolnok, 6002, 3333

Bp.Nyugati

Hétfő reggel az öt jegyautomatájából kettő működik, kisebb sorok alakultak ki. Előttem egy lány kártyával fizet, legközelebb én is kipróbálom. Az automata egyébként kekeckedő kedvében van, semmiképpen el nem fogadja az egyik utas szemre épp bankóit, amiket sorban szedeget elő és próbálja az automata kegyeibe ajánlani. De nincs szerencséje, néhány kísérlet után feladja és csalódott ábrázattal távozik. Szerencsére a gépezet kicsit elszégyellhette magát mire a színe elé kerültem, mert elsőre elfogadja a közepesen rozzant ezresemet.

Bp.Nyugati - Szolnok

A 6002-es gyorssal indulok útnak, mint tipikusan. A vonat végén most egy másodosztályú kocsi van besorolva, egyébként a megszokott Szili vontatta ČD szerelvény: 1143 092-3, 4 * B, BDs, A, B. A kocsik oldalán is a megszokott Amicus táblák, ám most Debrecen iránypapírt is felragasztottak az utolsó kocsi utolsó ajtajára.

Az indulás előtt nem sokkal a vonat közepe felé minden fülkében ül 2-4 ember, előrébb csak 1-2, az első kocsiban még üres fülke is akad.

Cegléd után a már elkészült jobb oldali vágányon haladunk. A felújítási munkákkal átköltöztek az északi oldalra, ott dolgozik egy Nohab köves vagonokkal.

Abony és Szolnok között nyomvonal korrekcióba kezdtek, egy pályaív sugara lesz nagyobb. Meglepően sok ember álldogál a munkaterületen, közöttük nyakkendősök is.

Szolnokon leszállás után kifelé ballagva megüti a fülemet, mintha azt mondaná a hangos, hogy a gyorsvonat, kettő kivételével, minden állomáson és megállóhelyen megáll. (Otthon megnéztem a menetrendben és valóban ez a jó kiállású gyorsvonat, a 6002-es, Szolnok és Debrecen között Barta és Pusztaszakállas kivételével mindenhol megáll. Továbblapozva a menetrendet kiderült, hogy gyakorlatilag minden gyorsvonat így közlekedik Szolnok és Debrecen között.)

Szolnok - Bp.Keleti

Dolgom végeztével 16:02-kor induló 3333 sz. személyvonattal indulok vissza, Újszász - Nagykáta felé a Keletibe. Egy szürke BDt áll a hat piroscsíkos Bhv élén, hátul a 1243 358-7.

Nagykátára érkezünk, a forgalmista egy kerékpárt tolva készülődik meneszteni a vonatot. Azt hittem valaki ismerősének őrizgeti a biciklit, de kiderül, szolgálati járműről van szó, mert a peronra érve rápattan és előreteker a vezérlőkocsihoz egy írásbeli rendelkezést átadni.

Szép idő van, az ablakok nagyobbik fele le van húzva, így hát teljesen természetes, hogy most a levegő keringető rendszer is működik.

Bp.Keleti

Az érkezett vonatunk 18:25-kor indul vissza Sülysápig. Szakadt hajléktalan húzza eltökélten motyóját a vonat felé és fel is száll rá. Kíváncsi lennék hány megszakítással jut el uticéljáig. Valahol szánom a szerencsétlent, de miért nem lehet tenni valamit azért, hogy csak azok utazzanak, akik fizetnek is érte ?

Az aluljáróban zajlik az élet. Egy távolkeleti ember - talán koreai - kegyes dalokat óbégat, társai ételt osztanak. Távolabb egy romnyi tangóharmonikával fokozza a hangzavart, bár közelebbről hallgatva, azt kell mondjam, hogy egészen jól játszik hangszerén.

 

      [GP] >> > (!) < <<