[GP]  Vonatozásaim - 28 / 2006.08.10. csütörtök
 Bp.Nyugati - Szolnok - Bp.Keleti
>> > (!) < <<     GP   Vonatozásaim   XX.század   2001   2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016 

Szolnok ötvenkettedszer

Ballábbal keltem fel. Nem indulok túl lelkesen Szolnokra, ebben az évezredben ötvenkettedszer. Bár néha elég jó kis vonatozás követi a megélhetési küzdést. De mára csak küzdés ígérkezik, különben is rossz a csillagok állása.

Bp.Nyugati - Szolnok

Ma még a 6002-es ČD szerelvényének sem bírok igazán örülni: V43 1109, 5 * B, BDs, A.

Jó sokan vagyunk, heten ülünk a fülkében. Ez még önmagában nem volna nagy baj, de sajnos nem mindenki zuhanyzott az elmúlt 24 órában. Ha a szomszédom megmozdítja a karját, nekem sürgősen a folyósón akad dolgom. Igaz ott is büdös van, mert sokan dohányoznak.

Szerencsére a vonat jó tempóban halad, hamar Ceglédre érünk. Az állomás teherforgalmi vágányait már szétszedték, nemsokára megszűnik az egyedi kialakítású, vágányeltolásos peronrendszer is.

Szolnok

Minden pénztárablakban zárva feliratú tábla van, de azért az egyik dolgozik. Valószínűleg a nemzetközi pénztár is működik a zárva tábla ellenére. Legalábbis Debrecenben az volt egyszer a tapasztalatom, hogy a zárva tábla csak azok visszatántorítására szolgált, akik belföldi jegyet szerettek volna venni.

Haszonhajtási kísérletem tulajdonképpen félig sikeres volt, a hajtás sikerült, a haszon még nem. Azt viszont megtudtam, hogy egy tonna hulladékot 8008 Ft +ÁFA ellenében vesznek át a szolnoki feldolgozóban. Ennek ugyan semmi köze semmihez, csak meglepett, hogy ilyen drága mulatság a szemét.

Öt óra felé az első vágány melletti ivóban a világ rosszul berendezett mivoltán töprengek a söröm felett, amikor a hangos utastájékoztató a késő gyulai gyorsvonat érkezését mondja be. Legurítom a maradék sört és a vonathoz indulok.

Szolnok - Bp.Keleti

A 7403 sz. Gyula - Bp.Keleti gyorsvonat elvileg 17:03-kor indul Szolnokról. Én 17:09-kor szálltam fel a vonatra, nem siettem és nem is maradtam le semmiről, mert csak 17:13-kor indul tovább a szép hosszú szerelvény: V43 2309, B, Ao, By, Bo, Bo, AB, B, B, B.

Hátulról a harmadik kocsiban utazom. Jó kevesen vagyunk, egyedül terpeszkedek a negyedik fülkében. A kopott, koszos plüss ülések őrzik a régi utasok szagát.

Bp.Keleti

A Keletiben hátizsákos lengyelek nyomulnak fel a vonatra, merthogy ez a szerelvény lesz a Cracovia. Egy V46-os rátol az elejére egy Szilit, két PKP kocsival, az egyik háló, a másik couchette. Közben kiderül, hogy azt a kocsit amiben utaztam ki kell sorolni a vonatból.

"Vagon kaput" - magyarázza egy vasutas a lengyeleknek. Miközben a kisorolás miatt akadozó beszállásban gyönyörködöm, nem jutott eszembe, hogy inkább fel kellene szállnom a vonatra. Így aztán jól le is maradtam az izgalmas tolatásról. Pedig most bejárhattam volna néhány olyan vágányt, amelyen eddig még sohasem vonatoztam ...

 

      [GP] >> > (!) < <<