[GP]  Vonatozásaim - 19 / 2006.05.26. péntek
 Debrecen - Dombostanya - Debrecen
>> > (!) < <<     GP   Vonatozásaim   XX.század   2001   2002   2003   2004   2005   2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014   2015   2016 

(map) Nyaralás az eperfarmon

Az idén az a szerencse ért, hogy éves rendes szabadságomat rokonok eperfarmján tölthettem. A nyaralást így elég olcsón megoldottam, bár nem igazán volt szórakoztató, de talán volt tanulsága. Az viszont teljesen bizonyos, hogy a legjobb nap az volt, amikor vonattal utazhattam ki az eperfarmra. Tipikusan autóval közlekedtem, de ezen a napon kipróbálhattam, vajon praktikus közlekedésieszköz-e a vasút az eperfarm munkásaiknak ? Talán senkit nem lepek meg azzal, hogy rajtam kívül soha senkinek még csak eszébe sem jutott, hogy vonattal utazzon az eperfarmra.

Debrecen

Busszal indulok az állomásra. Továbbra is tetszenek a Neoplan metánbuszok, szerintem sokkal praktikusabban vannak berendezve, mint a Pesten használt Volvók. Annak is van értelme, hogy mindenki elöl szál fel és felmutatja jegyét, bérletét a sofőrnek. Nem is emlékszem, hogy valaha találkoztam volna koszos, büdös emberrel debreceni buszon. Bár egyébként is sokkal kevesebb itt a hajléktalan meg a kéregető, mint a fővárosban. Ja és persze a sofőrnél is lehet jegyet venni, így 170 forint, előre megvásárolva 145.

A debreceni nagyállomás előtt sűrű tömeg tarkállik. Közelebbről kiderül, hogy döntő részük iskolás gyermek, akik kirándulni indulnak. Bekígyózok közöttük a pénztárcsarnokba, az is dugig tele van iskolással. Szerencsére csak a pénztárakig nehéz eljutni, ott már gyakorlatilag sorállás nélkül megváltom a jegyemet.

A jegyvásárlás után ismét átvágom magam Debrecen diákságán, a középső csarnokban szerencsére kevesebben vannak. Arra gondoltam, iszok egy Unicumot az ijedségre, de az ivóban erősen kisebbségben lettem volna, így elment a kedvem a frissítőtől és kimentem vonatokat bámulni.

Odakünn is nagy a jövés-menés. A diákokon kívül is sokan utaznak a reggeli vonatokkal.

Debrecen - Dombostanya

A Fehérgyarmatig közlekedő személyvonatot (6312) izgalmasan sikerült összeállítani: 2241 154-1, BDh, B, Bx, Bx. Nagyon tetszik a két különböző kék színű és a két vörös kocsi egy szerelvényben. A vagonok nincsenek összefújkálva és belül is viszonylag rendesen ki vannak takarítva, elfogadható utaskomfortot kínálnak azoknak is, akik esetleg nem lennének feldobva ettől a szép vonatösszeállítástól.

A vonat kis késéssel 7:24-kor indul, 7:18 helyett. A Csörgő jó tempóban robog a négy kocsival a dupla vágányos fővonalon Apafáig. Ott elágazik a mátészalkai vonal a nyíregyházi pályából, innen már sokkal komótosabb a tempó, kényelmesen lehet bámulni az alföldi reggelt a lehúzott vonatablakból.

Legelöl utazom, talán 10-en lehetünk a kerékpár szállításra is kiképzett kocsi első részben, a másik félkocsiban se utas, se kerékpár. Felszállásnál úgy láttam legtöbben a Bx kocsikba szálltak, de azért ott is kényelmesen lehetett helyet találni. Debrecen-Csapókert megállóhelyen 8 felszálló volt, Apafa állomáson 5 fel, 1 le.

Dombostanyán meglepően sokan, legalább tizen, szállunk le. De jobban belegondolva, ez nem is olyan nagy csoda, hiszen ennek a kis településnek nincsen más tömegközlekedési kapcsolata.

Elvira 3 perc tartózkodást ír erre a kis megállóhelyre. Szerintem sajtóhiba, de most nem dől el a dolog, mert a vonat késésben van és azonnal továbbindul.

Dombostanya

Autóval már sokszor haladtam el a megállóhely mellett, tehát az nem volt meglepő, hogy minden tiszta és rendezett. A felvételi épület szolgálati lakásként szolgál, de a végében működik egy pici váróterem, ahol minden tiszta és rendes, csak az egyik hirdetmény lóg egy a kicsit slamposan a falon, ám ez csak azért feltűnő, mert egyébként minden katonásan kifogástalan állapotú. A pénztár ablakocskája még megvan, de egy kis kézzel írt cetli van rajta, miszerint kéretik nem kopogni, mert magánlakás van a túloldalon. Jegyvásárlás és információ az út túloldalán lévő boltocskában.

A rövid terepszemle után az eperfarm felé irányítom lépteimet. Ez még minimum 20 perc séta lehet a vasúttól. Egy kicsit később érek ki a területre, mint autóval szoktam, pedig egy órával korábban indultam szállásomról.

Napközben volt szerencsém tanulmányozhatni az operatív managment munkáját egy sikeres vállalkozásban. Okosabb ma sem lettem a látottaktól, így csak annak örülhettem, hogy ismét vonatra szállhatok. Talán ezen öröm hatására, talán a szenilitás miatt, fél hatra mentem ki a vasúthoz, pedig a vonat csak 18:28-kor indul. Letelepszem egy barnára mázolt padra és egy jó bő órán keresztül Dombostanya megálló forgalmát tanulmányozom.

Először egy mátészalkai személynek hitt vonat érkezik mintegy 10 perces késéssel és rögtön tovább is indul. Jó hosszú Bhv classic szerelvényt húz a Csörgő: 6 Bhv + BDt. A kocsik jól össze vannak barmolva, honállomás Bp.Nyugati. Merthogy ez, mint később utánanéztem, a 16304 sz. Bp.Nyugati pu. és Zajta között közlekedő gyorsvonat. Gyorsvonat, mert Szolnok és Debrecen között hat helyen nem áll meg az ott működő tizenegy állomás és megállóhely közül. De Debrecen után már nincs kivételezés ! A gyorsvonat minden állomáson és megállóhelyen megáll. Úgyhogy pénteken átszállás nélkül, gyorsvonattal el lehet jutni Budapestről Dombostanyára is.

A következő esemény az M41 2153 vontatta Szamos intercity vonat áthaladása Mátészalka felé. A vonat öt kocsiból áll, és mintha egy Bph jelzésű kocsi is lenne benne. Na ilyen kocsit se láttam még.

Ez a két vonat azért nem töltötte ki azt a másfél órát, amit ott töltöttem. Jutott időm kipróbálni a megállóhely szépen zöldre mázolt pumpás kútját, melyre akkurátusan rá van téve egy Nem ivóvíz tábla. A kút természetesen működött.

Dombostanya - Debrecen

A 6323 sz. Mátészalka-Debrecen személyvonat elvileg 18:28-kor indul Dombostanyától, de ma több mint negyed órás késéssel érkezik a 2241 186-2 vontatta 5 kocsis vonat. Ennek a szerelvénynek az összeállítása is elégedett csettintésre készteti az ínyenceket: Btx, Bx, Bx, BDh, B.

Most az egyik Bx kocsiban utazom. A kocsi elhasznált, de szépen ki van takarítva. Van a Bx kocsiknak valami egyedi hangulata, amely kellemessé teszi a vonatozást benne. Erősen el is határoztam, hogy legközelebb kipróbálok egy MD szerelvényt, ha Debrecenben járok. Ezt az elgondolást csak fokozza megérkezésünkkor az indulásra készülő MD vonatok látványa a debreceni nagyállomáson. És a vörös vonatok között egy zöld szerelvény is áll, ČD kocsik az elmaradhatatlan Amicus táblákkal .....

 

      [GP] >> > (!) < <<