>>   Berlin - Zittau - Olomouc - Budapest, 5/5
  Vonatozás 2004/7/5, 2004.06.24. csütörtök

A nagy vonatozás, epilógus

A komáromi hídon most is gyalog jöttem át. A határőrök csak futólag rápillantottak a kezemben lévő személyire és továbbot intettek.

Amikor átértem a hídon, kiváncsian néztem vissza, de most nem jött vihar, mint legutóbb ...

Megvettem a jegyemet, 906 forint volt a 94 kilométeres távolságra. A büfét már legutóbb is zárva találtam, de most a pékség is zárva volt. Pogácsák nélkül indulok vonatomhoz.

A 4811 számú Komárom - Déli pu. személyvonat most is négy By kocsiból áll, élükön a V43 1058. Ez a mozdony húzta a vonatot legutóbb is. Akkor az utolsó előtti kocsi elég jó állapotú volt, de most sikerült négy csúnyán összebarmolt, mocskos, leharcolt kocsit kiállítani. Ha mocskos kocsi versenyt tartanának azokkal a kocsikkal, amikkel ebben a három napban dolgom volt, ez a négy kocsi toronymagasan vinné az első négy helyet.

Almásfüzitő felsőn dupla sárga kijárattal indul a vonat, de mire odaérnénk a jelzőhöz, visszakapcsol pirosra. Álldogálunk egy darabig. Almásfüzitőn ismét lazítunk egyet, közben elmegy egy vonat Bécs felé és egy, részben GySEV, szerelvény Budapest felé. Ez lehetet az Uniqa IC, amire az Elvira szerint Tatabányán át lehet szállni. A valóságban 16 perc késéssel indulunk utána.

Nem baj, hogy koszos a vonat, de legalább lassan megy - vigasztalom magam. A szinte üres vagonba csak két cigány gyerek visz egy kis életet. Alsógalla megállóhelyen a kalauznő megadja a jelet az induláshoz, mire fellép a lépcsőre, már mozog a vonat. Ettől is elszoktam az elmúlt napokban. A cseh és a szlovák vezérek mindig kivártak egy kicsit, adva egy esélyt a kollégájuknak a felszállásra.

Tatabányáról még jókora késéssel indultunk el, de jól hajráznak a vasutasok, Kelenföldig ledolgozzuk a késést. Sőt Kelenföldről egy perccel korábban indulunk. Mire beérünk a Délibe, két perc késés lesz belőle.

Menetrendszerűen, a Portugália - Anglia EB negyeddöntő második félidejére érek haza. Az izgalmas, jó meccsen tizenegyesekkel a portugálok győztek, méltó zárásaként a nagy vonatozásnak.