Bp. Nyugati - Szolnok - Bp. Nyugati
  Vonatozás 2004/24, 2004.10.20. szerda


Szolnok, megélhetési vonatozás - 100,100 személy


Látszólag az összes automata működik, lehet válogatni közöttük, kényelemes a jegyváltás. A 2512-es a 18.-ról indul, a pénztárcsarnokot is útba ejtem, amikor átsétálok a Nyugati pályaudvar másik oldalára. Az IC pénztáron kívül csak egy pénztár dolgozik. Amikor odaérek 8 ember áll sorba, az IC ablaknál 4. Mindkét helyen problémás eset áll elöl, pár perc múlva mindkét ablaknál több mint 10 ember áll sorban. Soha nem fogom megérteni a MÁV pénztár nyitvatartási logikáját. Pontosabban a logikáját értem, sornak márpedig lennie kell !

A vonatom a szokásos: V43 8 részes posta ingával, végén BDt 409. 9:32-kor érkezünk a monori 4. vágányra - ezek szerint már működik az állomás déli oldala is.

9:35-kor indulunk tovább - ez nem várt kellemes meglepetés! És a helyes vágányon közlekedünk Pilis felé. A másikon meg jönnek a szembe vonatok, ahogyan kell. De még így sem tudjuk tartani a vágányzári menetrendet, 10:31 helyett 10:36-kor érkezünk. Mindenesetre örülök, hogy most csak ilyen keveset késtünk.

---

18:05-kor érek ki Szolnok állomásra. Két pénztár dolgozik, jócskán kell sorba állni, de mégy így is jut idő egy fröccsre és máris indulok a 18:25-össel. A 8 részes posta inga élén a BDt 407. Feltűnik, hogy mozgássérült liftekkel van felszerelve. A kalauz szerint nem igen használják, nincs rá igény.

Pilisen udvariasan félreállunk az átmenőről. Már Albertirsán is így tettünk, de ott még feleslegesen. Tulajdonképpen itt is felesleges volt, mert 6.8 percet vártunk, mire megelőz minket egy gyorsvonat. Ennyi idő alatt simán mehettünk volna legalább egy állomást előre.

Érdekes, hogy lefelé mindig elégedettebb vagyok a körülményekkel, mint Pest felé. Most, amikor felszálltam, még kellemes volt a légkör, azóta viszont jeges hideg levegőt fúj be a légkeringető. Monor magasságában leáll a szellőző, legalább nem fújja a hideget és később ismét egész kellemes a légkör.

Valaki egy madarat szállít, az állat időnként hangos kísérletet tesz kiszabadulni a zörgős reklámszatyorból.

Pestszentlőrincen ismét elengedünk egy gyorsvonatot. Ezt érdekesen tesszük, mert a szolnoki átmenő vágányra parkolunk. Így kitérőbe kényszerül a lefelé tartó inga is, ami úgy kb. 70-80 százalékosan lehet tele. A Pest felöli váltócsoport felszabadulása után indulunk tovább. Nem jutunk messzire, megállunk Kőbánya-Kispest bejáraton néhány percre. Végül 20:30-kor érkezünk a 19. vágányra. (A nagy táblán 20.23 tervezett érkezés van kiírva.) A lépcsőfeljárós csarnokban most nem csövesek, hanem fekete ruhás vasutasok dohányoznak.