Bp. Nyugati - Szolnok - Bp. Keleti
  Vonatozás 2004/25, 2004.10.21. csütörtök


Szolnok, megélhetési vonatozás - 100,120 személy


A 2512-höz indulok, mint mostanában mindig. A jegyautomata az ezresemet fikázza, csak a harmadik, a vadi új, bankót hajlandó elfogadni. Egyébként most négy működik, csak egy van meggebedve. A pénztárcsarnokban két pénztár működik, az IC ablak zárva. Mindkét sorban kilenc ember áll.

A 18.-ról a BDt 412 végű, 8 részes posta ingával indulok 8.45-kor Szolnok felé. Barátságtalan esős idő, ólmos szürke égbolt alatt haladunk.

A Monor Show mai epizódja: 9:35-kor érünk Monor bejáratra, tegnap ilyenkor indultunk tovább az állomásról. 9:38-kor jön szembe egy gyorsvonatszerűség, ezután beállunk a 4.-re (ez az átmenő). 9:43-kor indulunk tovább. Nem látom okát a késésnek, minden olyan állapotúnak tűnik, mint tegnap volt. Ennyire sok múlhat azon kik vannak szolgálatban ?!

Pilisen most is sokan várnak Pest felé. Ezen mindig meglepődök, hiszen pár perccel korábban, Monor felé szokott szembe jönni egy posta inga. Lehet, hogy az a posta inga csak szerelvényvonat ?

Közben kellemetlen hűvös lett a kocsiban, csak Albertirástól van ismét fűtés. Nem igazán értem ezt a technikát. Időnként kikapcsolják a fűtést spórolásból ?! Pedig nekem pont az tetszett ezekben az átépített kocsikban, hogy egyenletesebb volt bennük a klíma, mint klasszikus társaikban. De egy profi vasutas mindenből tud szart csinálni.

10:47-kor érkezünk Szolnokra, a vágányzári menetrend szerint 10:31-kor kellett volna. Pipa vagyok a vasutasokra! Szerintem a mai késés oka szimpla tehetetlenkedés, a fűtés módja meg egyszerűen felháborító.

---

Este finom fröccs, elmegy szendvics után úgy döntök Újszász felé megyek haza.

Tegnap este ilyentájt két jókora sor állt a két nyitvatartó pénztár előtt. Ma ugyanannál a két pénztárnál senki. Sőt nemsokára kinyit egy harmadik is.

A 3311-es vonat 8 részes posta inga. Kb. +3-mal indulunk 18:20 helyett. Érdekes, hogy a késés is pont ennyi lett a Keletiben.

Nagykátán tartunk egy menetrendszerinti 10 perces cigaretta szünetet, az utasok jelentős része a szerelvény mellett füstölve múlatja az időt.

A 120a sötétben pont olyan unalmas, mint a 100a. Végre 20:32 helyett 20:35-re megérkezünk a Keletibe. Érdekes, de a Keleti sokkal barátságosabban néz ki este, mint a Nyugati. Talán a kerek ívű csarnok nátrium lámpás kivilágítása miatt. (Később egy este megnéztem a Nyugatiban a fényeket, ott is ugyanolyan sárgás színű a világítás, mint a Keletiben. Ennek ellenére a Keleti sokkal barátságosabban fogadja az esti érkezőt.)