Bp. Nyugati - Szolnok - Kőbánya-Kispest
  Vonatozás 2004/23, 2004.10.15. péntek


Szolnok, megélhetési vonatozás - 100,100 személy


Az automatákból most négy működik és csak egy rossz. Ráadásul 4 vagy 5 pénztár is nyitva tart, 2-4 emberes sorok állnak. A 2512 ma reggel is 8 részes posta inga, hátul BDt 426, elöl V43 2xxx. Az akusztikus utastájékoztatás ma szignál és többnyire érhetetlenül halk bemondás.

A megszokott időben, 9:30-kor, érünk Monor bejáratra. 9:40-kor elmegy ellen posta inga, 9:47-kor a gyorsvonat szerűség. További 7 perc múlva, 9:54-kor, bedöcögünk az állomásra. Már a szembe vonatok is feltűnően lassan jöttek kifelé, biztosan a bizberen matattak.

Mostanára az állomás épület földszintes szárnyát is szétkapták, már korábban feltünt, hogy konténreben dolgozik a forgalmi szolgálat és persze az állomás két végén is régóta konténerből terelgetik a forgalmat a vasutasok.

10 órakor végre elindulunk, 30 percig tartott az átkelés.

Lassan kezd körvonalazódni a keleti oldal vágányzata, dolgoznak az aluljárón is. A jobb pályát végig gyalog munkások igazgatják, a felsővezeték is elég sokat haladt, amióta nem láttam. Monorierdőn csinálódik a szolnoki irány peronja.

Pilis állomáson is üzemen kívül van a helyes oldali bejárat egyik váltója, munkások hada dolgozik rajta.

Cegléd után megnézem a WC-t. Magyar viszonyok között meglepően tiszta, bár kisebb firkák már vannak benne. A víz folydogál az öblítőből is, meg a kézmosóból is, papírtörlők nincsenek.

11 órakór érkezünk, fél óra a késés. Szar ez a vágányzári menetrend.

---

A szokottnál korábban, a 14:20-as posta ingával indulok vissza Pestre. Indulásnál +2, jó sokan vagyunk a vonaton, odakünn őszies eső, bent kellemes meleg.

Cegléden jórészt kicserélődik a közönség.

Albertirsán a 40 62 003-1-es kék Szergej kerülgeti a köves kocsikat. Kb. 8 perc várakozás után egy gyorsvonat előz.

A Ceglédtől utazó diákok között van négy igen élénk lányka. A társaság motorja egy fekete hajú, sötét bőrű és egy szőke hajú, világos bőrű lány. "Szerencsére" ők ketten utaznak legtovább a társaságból. Egész úton a multikulturális másság szép példáját mutatják. A műsor részeként az összes ablakot lehúzzák, ami annyiban hasznos volt, hogy kifigyeltem a technikájukat, ahogyan a kilincs mentesített ablakokat seperc alatt lehúzzák. (Itt kell megjegyezzem, hogy nekem később nem sikerült utánozni a módszerüket. A másságra születni kell !)

Pilisen is félreállunk, egy kicsit már unom ezt az állandó udvariaskodást. Azt hiszem az vonat ment el mellettünk, amit nem volt kedven megvárni Szolnokon. Most megbánom.

Pilisen 5-10 percet vártunk, Vecsés-Kertekalja megállóhelyen ismét hosszú percekig álldogálunk. Végül 16.25-kor szálltam le Kőbánya-Kispesten. (A késés 18 perc.)