Gullner Pages
 Bp.Nyugati - Szolnok - Bp.Keleti
 Vonatozás 6 / 2005.02.03. csütörtök

Szolnok, 2522, IC601

Ma ideálisak a jegyvásárlási lehetőségek, mert látszólag mind az öt automata működik és a pénztárcsarnokban három pénztár szolgálja ki a néhány utast. Ez tiszta Ausztria !

A 2522 végén a BDt 423, oldalán "Szolnok" tábla. A szerelvény a szokásos 6 kocsis postainga, elöl V43 2281.

Kőbánya alsón felszáll néhány edényárus. Régen találkoztam már ilyen társasággal. Letelepednek és jóízűen falatozni kezdenek. Valami jó szagú hurka félét esznek, csorog a nyálam.

Meglepetés számomra, hogy Szemeretelepen van hangos utastájékoztatás: "Figyelem, az első vágányon gyors vonat halad, az első vágány mellett kérem vigyázzanak."

Robogunk a szürke téli délelőttben, talán tizen lehetünk a második kocsi első felében. Csend van, gyönyörködünk a ráfagyott dértől fehér ágú fákban.

A vonatban a hangos utastájékoztatás csak Ceglédbercel-Cserőn szólalt meg először. Utána a helytelen vágányon haladunk tovább. Meglepetésemre a menetirány szerinti jobb vágányon is feltűnt egy vonat, még Budai út előtt. Nem számítottam rá, így elrobogtunk mellette, anélkül, hogy jobban megnézhettem volna. Nem szokványos szituáció, kíváncsi lettem volna, mi történhetett.

A szolnoki vontatási telep leglátványosabb mozdonya egy bordó színű Szergej, elején egy óriási sárga hóekével.

Sima, eseménytelen út, sehol nem álltunk sokáig, sőt talán nyílt pályán egyszer sem álltunk meg, sehol nem haladtunk feltűnően lassan. Ám mégsem érkeztünk menetrendszerűen, bár ma viszonylag jól érkeztünk, 10:12-kor.

---

Visszafelé, hosszú idő óta először, IC-vel utazok. Most 1.426 Ft-ba kerül a jegy.

A Nyírség IC 17:59-kor indul a Keletibe. A szerelvény V43 1107, Apmz, 3 Bpm, WRm. Örülök, hogy nem Bp kocsikból áll a szerelvény. Nemdohányzó jegyem volt, de elég sokan voltak abban a kocsiban, az eredeti négyesemben is ültek már hárman. A 20-as kocsiban viszont elég kevesen voltak, úgy gondoltam, hogy ennyi bagós nem tud túl büdöset csinálni. Hát ebben ma már nem vagyok annyira biztos. Út közben volt alkalmam azon tépelődni, hogy melyik cigi a büdösebb. De azért nem volt túl gázos a helyzet, úgyhogy kényelmesen elterpeszkedtem az üres négyesben. Bpm rulez.

Az illatorgiát felturbózza egy közelben tanyázó ifjú hölgy. Kiáll középre és kétféle szagosítóval jó alaposan befújja magát. Utána szakadt útitársával együtt rágyújtanak és tovább kortyolgatják a Cherry-Brandy-t, csak úgy üvegből. Közben elegánsan maguk alá hamuznak. Velük átellenben egy egyszerű külsejű asszony dohányzik folyamatosan. Miközben áthallatszik, ahogyan az illatos ifjú hölggyel beszélget, rádöbbenek, hogy az asszony kopottas narancssárga pulóvere és a piros mackónadrágja egy jóindulatú, érző szívet takar.

19:24-kor érkeztünk a Keletibe, 19:17 helyett.

 

 E-mail: gullnerpages@gullner.hu