Gullner Pages
 Bp.Nyugati - Szolnok - Bp.Nyugati
 Vonatozás 1 / 2005.01.06. csütörtök

Rutin Szolnok, megélhetésileg

A már jó ismert 8:25-ös szolnoki személyt most 2522-nek hívják. V43 2291, 6 posta Bhv, BDt 406. A vonatszámon kívül még a jegy ára is változott, most 946 Ft.

A második kocsiba szállok, 6-8 utas van induláskor. Elfogadható viszonyok, kellemes klíma.

Két középkorú férfi beszélget nem túl messze. Eleinte vasutasnak nézem őket. Számokról, százalékokról, adókról szűrődik át néhány szó. Többször megüti a fülemet a "bruttó 333 ezer" szavak. Mégsem lehetnek vasutasok. Később egy köztársasági őrezred brosúrát lapozgatnak.

Monor állomás már üzemszerűen működik, bár az állomás épület még nincs készen. A leendő közúti aluljáró körül sincs mozgás. Nem is nagyon látszik nyoma annak, hogy itt egy építkezés alussza téli álmát.

Monor után tizenhatan vagyunk a második kocsi első felében. Az egész vonalon mindenhol volt több-kevesebb le- és felszálló, de Monor után érezhetően kevesebben vagyunk. Cegléden meg csaknem mindenki leszállt.

Az út eseménytelen volt, ennek ellenére sem tudjuk tartani a menetrendet, 10:16-kor érkezünk, 7 perc késéssel. Ennek minimum fele Szolnok bejáratán jött össze, el nem tudok képzelni más okot, mint a forgalmi szolgálat tehetetlenkedését.

Szolnok állomáson gyors WC vizit 60 forint ellenében. A WC most is viszonylag tiszta a lepukkantság ellenére, extra szolgáltatásként egy ócska kis magnóból dűl a torzra túlvezérelt roma rock.

Az egyik büfében veszek egy sonkás szendvicset, nagyon európai a csomagolás, ráadásul a hűtőből veszi elő az eladó. Ezekkel a hűtött kenyerű szendvicsekkel eddig csak Szlovákiában találkoztam, ott is a viszonyok romlásaként értékeltem a dolgot. Legyűrtem a hideg zsömlét az ízetlen sonkával és mentem dolgozni.

Eredetileg úgy terveztem, hogy Vámosgyörk felé megyek haza, de a megélhetési programom elhúzódott és csak háromnegyed négy felé értem ki az állomásra. Egy kis tépelődés után megettem egy húsos szendvicset és hazafelé indultam a 16:04 személlyel: 2523: BDt, 6 * Bhv posta inga, V43 2317. Induláskor 18-20 ember a félkocsiban. A hangos utastájékoztatás rulez !

Fél öt felé már sötét van odakünn, jobb híján a menetrendet olvasgatom. Monortól egészen jól tele van a kocsi. A közelemben néhány éjszakai műszakos ápolónő, de a többieket is jórészt bejárónak néztem. Zömmel Kőbánya-Kispesten szállnak le, csak öten maradunk a félkocsiban.

A vezér úr udvariasan elköszön, amikor pontosan megérkezünk a Nyugati pályaudvar 20. vágányára.

Összességében elégedett vagyok a szolnoki ingákkal.

 

 E-mail: gullnerpages@gullner.hu