Gullner Pages
 Óbuda - Pilisvörösvár - Bp.Nyugati
 Vonatozás 4 / 2005.01.26. szerda
Kis hó, kis vonatozás

Óbuda állomáson fehéren szállingózik a hó. A váróteremben most jó meleg van, de kissé büdös, mert valaki méltatlan rágyújtott ott korábban.

Dupla Uzsgyi érkezik, 6341 010-4, 007-0, szinte üres. A 2016 sz. vonat 15:16-kor indul tovább Óbudáról. Az udvarias kalauztól megveszem a jegyemet, 170 Ft-ért.

Kint szürkeség, bent a csúnya lámpák világítanak. Solymáron Desiro áll a másik vágányon, az bizony sokkal szebb belülről. Bár az ülés talán itt mintha egy kicsit kényelmesebb lenne és mintha a szemközti ülés is messzebb lenne, mint a Desiróban.

Leszállás után veszem észre, hogy a 10-es egyik oldala már össze van barmolva. A néhány utassal Pilisvörösvárig közlekedő dupla Uzsgyi üres szerelvényvonatként készül visszaindulni Pestre. Nem láttam, hogy menesztették volna.

Megveszem a jegyemet 248 Ft-ért a Nyugatiig, azután iszok egy Bikavér fröccsöt a valaha szebb napokat látott kocsmában.

A 2023 sz. vonat ma a 6342 013-7. Nagyjából tele van diáknak látszó ifjoncokkal. Hárman ülünk a négyesben, vigyázni kell, nehogy összeütődjön a térdem a szemben ülőével. Megerősödik az a benyomásom, hogy az Uzsgyiban lazábban vannak az ülések, de a belső tér látványa a Desiróban összehasonlíthatatlanul szebb, különösen este. Bár a klíma nem bírja eltüntetni a párát az ablakról.

Még kifelé tűnt fel, hogy elég vacak a pálya. Visszaúton is figyelem ezt, de a Desiro sokkal csendesebb belül, így aritmikus kattogás nem hangsúlyozza a ringásokat.

Óbuda főpályaudvarán csúcsforgalom van. Megelőzzük a szerelvényvonatot és kifelé is közlekedik egy szóló Uzsgyi. Egyszerre három szerelvény Óbudán !

17:20-kor érkezünk a Nyugatiba 17.15 helyett. Pár perc téblábolás után veszem csak észre a 007-es Uzsgyit. Valószínűleg rögtön a 2023 után közlekedett.

Nem volt hóhelyzetnek nyoma a vasúton, nincs hóhelyzet Pesten sem. De sokan hihették, hogy hóhelyzet van, mert nincs dugó a Szent István körúton, sőt a Pacsirtamező utcában sem !

---

Csütörtök délelőtt Óbudán már hétágra sütött a nap. Terveztem, hogy kivonatozok a Dunakanyarba, gyönyörködni a havas tájban. De hát a megélhetés ...

Délutánra beszürkült az ég és csak a Déli pályaudvarig jutottam tél szemlére. Hát nem sok izgalmasat láttam. A vonatok menetrendszerűen érkeztek és indultak amíg ott voltam. A hó már elég jól el volt takarítva, hólapátos emberek igazgatták a kevésbé fontos havas részeket is. Három óra után egy-két perccel érkezett a martonvásári személy (4665). Azért figyeltem fel rá, mert távolról egy pillanatra azt hittem, hogy Bx kocsi van benne. (Izgi lett volna ...) De ahogy közelebb jött, kiderült, hogy valami barom vörösre fújta az egyik Bhv felét, ezt gyanítottam messziről Bx kocsinak.

Nem sokkal ezután jött a 4915 (Győr - Bp.Déli személy), ezen a tél nyomait kerestem. Nem volt túl havas, jeges, de sajnos ennek a vonatnak a kocsijai is jócskán össze voltak barmolva. És ebben is volt egy, amelytől nem sajnálta a vöröset a "mester", mint a képen is látható.

Soha nem fogom megszokni ezt a barbarizmust.

 

 E-mail: gullnerpages@gullner.hu