Gullner Pages
  Vonatozásaim 2003

2003.10.10. péntek, Bp.Nyugati - Szolnok - Vámosgyörk - Bp.Keleti

2003/16.

Szolnok - Vámosgyörk Bz Expressz

Az utazás a Nyugatiban indul, egy 10 perces sorban állással a pénztárban. Érkezésem magasságában kezdhettek csökkenni a sorok, mert a tíz perc várakozás alatt két pénztár is bezárt. Nehogymá ne kelljen sorba állni !

Pénteken a tarhások is fokozott műszakot tartanak, a pályaudvaron három, a vonaton egy próbált megpumpolni. A csarnokban figyeltem fel egy hajléktalan forma egyedre, egy könyvet olvasott és minden szót áthúzott, amit már elolvasott.

A Hajdú IC a szokásos, normális körülmények között üldögélek és bámészkodok. Folyik a 100a vonal felújítása, ennek egyik "vívmánya" az állomások kényelmetlenebbé tétele. Az aluljárókra gondolok, amiket én nem igazán kedvelek. Nehezen lehetne nekem bebizonyítani, hogy az utasnak jó a lépcsőzés. Pláne ha csomagja is van és ne adj Isten még nehezen is jár a szerencsétlen. Budapesten mióta az eszemet tudom a gyalogos másodosztályú állampolgár, tehát lépcsőzzön az aluljáróknál. Ez eddig rendben is volna, de eddig legalább a kis állomásokon nem kellett aluljárózni. Vagy ami még rosszabb: felüljárózni. Különösen Komáromban vérlázító a dolog, a bakter kényelmesen átballag az állomás előtt a vágányokon, az utasok meg kerülnek és felüljáróznak.

Többször megfogták vonatunkat, gondolom a felújítás miatt, így 5-10 perc késéssel érkezünk Szolnokra. Egy megbeszélésre jöttem, aminek kettő után lett vége. Dolgom végeztével eszek, iszok az állomáson, majd irány Vámosgyörk.

És indul a Studenka. Péntek délután van, majdnem minden ülőhely foglalt, sokan állnak. Sok a diák, mellettem is két diáklányka ül, kollégisták, utaznak haza hétvégére. Meglepetésemre a vonat nem áll meg Abonyi út megállóhelyen, sőt Zagyvarékason sem. Később már mindenhol megállunk, bár szubjektív benyomásom az, hogy viszonylag sokat megyünk két megállás között. (Ezt lenne hivatva demonstrálni a jobbra lévő rosszacska ábra, Elvira ezt így bírja megmutatni.)

A távolinak érzett megállók között jól tempózik a 80 km/órára maximált Studenka, ezért érdemelte ki tőlem a Bz Expressz nevet. A maximális sebességgel szerintem csak Újszászig vágtáztunk, de a tempó végig elfogadható volt, különösen, ha összevetem hazai mellékvonali tapasztalataimmal.

Újszászon még több a felszálló, mint a leszálló, már minden ülőhely foglalt és nagyon sokan állnak. Jászladányban kezd kicsit fogyni a utazók száma, sokan leszállnak, de vannak felszállók is. Ezután már végig ez a tendencia, többen szállnak le, mint fel. Amikor Vámosgyörkre érkezünk már alig vagyunk a motorkocsiban.

Sokáig volt szerencsém Gyöngyösön lakhatni, sokat szálltam át Vámosgyörkön. Most is ott áll a gyöngyösi vonat V43 1306, Bhv, BDbt összeállításban. Amikor én sokat utaztam erre, 324-es húzta a vonatot, de akkor több kocsi volt, talán még öt is lehetett.

A régi szép időkön merengek egy Soproni Ászok mellett a büfében, amikor bejön két tini lány és valami techno zenét gerjeszt a zenegépen. Nekem nem jön, be, inkább kimegyek a vágányok közé, ott is jól hallatszik az ütemes dübögés.

Vámosgyörkön elég nagy sebességgel haladnak át a vonatok és a forgalom is meglehetős, bár tehervonatot nem láttam, azt az egyet leszámítva ami a Studenka érkezése után indult Miskolc felé. Az állomáson van néhány tehervagon, az M44 096 rendezgeti őket. Érkezik és indul tovább a Budapest - Szerencs / Sátoraljaújhely sebesvonat. V43 húzza a 10 kocsit. 4 db 2o., 1 db 1o. megy Szerencsig, ugyanannyi megy tovább Újhelyig. Sok az utas, de messze nem olyan zsúfolt, mint feltételeztem volna.

Én az Eger - Budapest sebesvonatra szállok, pontosabban az utolsó előtti By kocsiba. A többi kocsi fülkés volt, én mostanában a termes kocsikat preferálom. Nincsenek sokan, a Keletiig egyedül ülök a négyesben.

 

---

Vonatok és jegyek:

Bp.Nyugati - Szolnok: IC 603 Hajdú, i: 9:00, é 0:09 (+minimum 5),
V43.1092, 5 * Bp, WRR, Ap, Avmz (ez utóbbi InterCity felirat nélkül, utast sem láttam rajta), 100 km, 1.264 Ft.

Szolnok - Vámosgyörk, 35713 személy, i: 15:10, é: 16:56:, Bzmot 289, BDzx, Bzx, 80 km, 630 Ft.

Vámosgyörk - Bp.Keleti, S 5503 sebes, V43.1261, 1 x 1.o + 4 x 2 o., 90 km, 726 Ft.

 

 E-mail: gullnerpages@gullner.hu